18 verrassende dingen die je met wasverzachter kunt doen

Wasverzachter is een essentieel onderdeel van de wasroutine en maakt onze was heerlijk zacht, maar wist je dat het ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt? Hier zijn 18 verrassende dingen die je kunt doen met wasverzachter.

wat kun je met wasverzachter doen

1. Ramen wassen met wasverzachter

Wat kun je met wasverzachter doen? Allereerst kan je ramen wassen met wasverzachter. Dit middel is ideaal om lelijke strepen op de ramen te voorkomen. Zo ga je te werk: doe warm water in een emmer, voeg daar een flinke scheut wasverzachter aan toe en mengen maar! Met dit sopje kan je vervolgens streeploos de ramen schoonmaken.

2. Zelf luchtverfrisser maken wasverzachter

Wasverzachter is ook ideaal om een zelfgemaakte luchtverfrisser te maken. Meng een deel wasverzachter met twee delen water in een spuitfles en je bent klaar. Het is goedkoop én je kunt je favoriete geur kiezen. Heerlijk, toch?

3. Wasverzachter tegen stof

Niets is zo vervelend als stof in huis. Hoe houd je stof langer weg? Je raadt het al: met wasverzachter! Doordrenk een doek met wasverzachter en veeg stoffige oppervlakken af. Het middel helpt stof te verwijderen en voorkomt dat het zich opnieuw ophoopt.

4. Behang verwijderen met wasverzachter

Behang verwijderen, het is een lastige en tijdrovende klus. Gelukkig bestaat er een goede behangverwijderaar: wasverzachter! Dit middel is ideaal om snel behang van de muur te verwijderen. Meng gelijke delen wasverzachter en warm water en breng het aan op het behang dat je wilt verwijderen. Laat het een paar minuten intrekken en het behang zou gemakkelijk moeten loskomen.

5. Autoruiten schoonmaken

Wat kun je allemaal doen met wasverzachter? Dit middel kan worden gebruikt om dode insecten en vogelpoep van autoruiten te verwijderen. Meng het met water en gebruik een spons om de vlekken weg te vegen. Daarna zijn je autoruiten weer schoon!

6. Autostoelen schoonmaken

We blijven nog even bij de auto. Wist je dat wasverzachter ook perfect is om vlekken op autostoelen te verwijderen? Meng dit middel in gelijke delen met water, breng het op de vlek aan en wrijf goed uit. De vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

7. Verfverdunner

Als je watergedragen verf te dik is, kun je een beetje wasverzachter toevoegen om het te verdunnen. Het helpt ook om de verf gemakkelijker aan te brengen.

8. Schoonmaakmiddel voor sportschoenen

Als je sportschoenen een beetje stinken, probeer dan een doekje met wasverzachter in elke schoen te stoppen. Laat het een nachtje staan en je schoenen zullen weer frisser ruiken.

9. Roestverwijderaar

Waarvoor wasverzachter gebruiken? Dit middel kan helpen bij het verwijderen van roest. Breng een beetje wasverzachter aan op een spons, schrob het roestige gebied en spoel het daarna af met water.

10. Vlekverwijderaar

Wasverzachter kan ook helpen bij het verwijderen van hardnekkige vlekken. Breng een beetje wasverzachter direct op de vlek aan, laat het een paar minuten intrekken en was het daarna zoals gewoonlijk.

dweilen met wasverzachter

11. Dweilen met wasverzachter

Dit trucje werkt een beetje zoals het wassen van je ramen (zie puntje 1). Doe wat warm water in een emmer en voeg daar een scheut wasverzachter aan toe. Gebruik dit sopje dan om je vloer mee te dweilen, op dezelfde manier dan normaal. Je zal zien dat de vloer stralend schoon is én dat er geen strepen te bespeuren zijn. Zo handig! Hier vind je nog meer tips om te dweilen zonder strepen.

12. Badkamer schoonmaken

Als je dan toch bezig bent, maak dan meteen de vloer van de badkamer schoon met dit wondermiddel. En als je nog wat tijd over hebt, neem dan ook direct de badkamertegels onder handen. Schrob de tegels met het sopje en spoel dan af met water. Je tegels glanzen als nooit tevoren. Bovendien heeft wasverzachter nog een extra voordeel: het werkt uitstekend tegen kalkaanslag!

13. Meubels schoonmaken met wasverzachter

Je kunt ook meubels schoonmaken met dit wasverzachtermengsel, bijvoorbeeld kasten en deuren. Heb je eten op tafel geknoeid of zitten er vlekken op je eetkamerstoelen? Haal die fles wasverzachter maar boven! Vul een spuitfles met water en voeg daar een beetje wasverzachter aan toe. Spuit dit mengsel op de vlek, laat het even intrekken en wrijf het vervolgens schoon met een doek. De kans is groot dat de vlekken direct weg zijn!

14. Leren kleding schoonmaken

Leer is één van de meest duurzame materialen en heeft dan ook de juiste zorg nodig. Is je leren jasje vuil? Gebruik dan eens wasverzachter in plaats van agressieve schoonmaakmiddelen. Hierdoor zal je jasje er schoon en verzorgd blijven uitzien.

15. Strijkwater maken met wasverzachter

Om het strijken van kleding makkelijker te maken, kan je je eigen strijkwater maken met wasverzachter. Giet wasverzachter, verdund met water, in een lege spuitfles en gebruik deze om te strijken. Je kleding wordt zachter en ruikt ook nog eens heerlijk!

zelf textielverfrisser maken met wasverzachter

16. Zelf textielverfrisser maken met wasverzachter

Deze tip hoort een beetje bij de vorige. Je kunt namelijk ook zelf textielverfrisser maken met wasverzachter. Zo kan je je kleding altijd opfrissen met je favoriete geur! Doe een beetje wasverzachter in een lege spuitfles en vul deze met water. Als het mengsel niet te dik is, heb je de perfecte hoeveelheid om te sprayen.

17. Rits repareren

Zit de rits vast aan je jas of tas? Probeer eens wasverzachter in plaats van te wringen. Doe een beetje wasverzachter op een doek en bevochtig hiermee de rits. De kans is groot dat de rits weer soepel beweegt. Probleem opgelost!

18. Wasverzachter in wc

Heb je kalkaanslag in toilet dat moeilijk te verwijderen is? Of heb je last van nare geurtjes in het toilet? Doe wasverzachter in het spoelreservoir van het toilet en je problemen zijn opgelost. Je hebt minder last van kalkaanslag in de wc, je toilet ziet er weer glanzend uit én het kleinste kamertje ruikt heerlijk naar je favoriete geur wasverzachter. Wat wil je nog meer?

wasverzachter in wc

Misschien vraag je je af: kan ik mijn tapijt reinigen met wasverzachter? Hoewel dit middel lekker ruikt, raden we het niet aan het tapijt hiermee schoon te maken. Simpelweg omdat dit middel hier niet voor geschikt is.

Gelukkig zijn er nog tal van manieren om wasverzachter te gebruiken, en dus niet alleen voor de was. Probeer bovenstaande tips eens uit en ontdek hoe veelzijdig wasverzachter kan zijn!

Lees ook:

Wat te doen als je geen wasmiddel hebt?

Hoe krijg je je was snel droog zonder droger?

Hoe kun je het beste je wasmachine reinigen?