Minder stof in huis: 5 handige tips

Minder stof in huis – Je herkent het vast wel: je hebt net alles afgestoft of er komt alweer stof op je meubels en vloeren terecht. Dat is uiteraard niet de bedoeling want zo blijf je altijd maar bezig in huis. Daarom delen we hieronder vijf handige trucjes voor minder stof in huis!

minder stof in huis

1. Minder stof in huis: kleding opruimen

Het is heel verleidelijk om na een lange werkdag je kleren op de grond te gooien, of over die ene stoel in de hoek van je kamer te hangen, maar verstandig is dit niet. Waarom niet? De kleren die je de hele dag hebt gedragen, trekken ontzettend veel stofdeeltjes aan. Dit stof verspreid zich automatisch door het hele huis als je je kleren overal laat rondslingeren. Hang je kleding daarom meteen terug in de kast nadat je ze hebt gedragen. Vieze kleren gooi je direct in de wasmand.

2. Roosters en filters schoonmaken

Luchtventilatieroosters- en filters zijn items in huis die dikwijls worden vergeten. Maar als je minder stof in huis wilt, dan moet je de roosters en filters ook schoonmaken. Draai of schroef de roosters en filters los en laat ze weken in een sopje met baking soda en/of groene zeep. Daarna is alles weer fris en schoon waardoor er minder stof in huis zal rondvliegen.

3. Oude kranten op keukenkasten

Het is een echte lifehack: door oude kranten op de bovenkant van je keukenkasten te leggen, zal er veel minder stof in je keuken terechtkomen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de kranten regelmatig vervangt voor een paar nieuwe exemplaren, want anders zal dit trucje niet werken.

4. Schoonmaken met wasverzachter

Dit trucje is simpel: doe wat water in een teiltje of emmer en voeg er een beetje wasverzachter aan toe. Dompel er een schoonmaakdoekje in en ga ermee langs je meubels. Dit is niet alleen een handige tip om stof langer weg te houden, maar het ruikt ook nog eens heerlijk! Wasverzachter stoot namelijk stof af waardoor je op een effectieve manier je meubels stofvrij kunt houden.

5. Wasmachinefilter reinigen

Ik hoor je al denken: wat heeft een wasmachinefilter met stof in huis te maken? Stof in huis kan namelijk ook afkomstig zijn van je kleding en wasmachine, die alle kleine stofdeeltjes opvangt. Om dit stof te verminderen, kan je regelmatig het stoffige water uit je wasmachine laten lopen door middel van het klepje aan de onderkant.

Let op: leg eerst een handdoek onder je wasmachine om een zwembad te voorkomen. Reinig ook het filter, zoals we in het tweede puntje beschreven hebben, voor een optimaal resultaat.

Helaas kunnen we stof in huis niet helemaal wegtoveren, maar door bovenstaande tips toe te passen, zal je alvast minder vaak moeten afstoffen. Alle kleine beetjes helpen om je huis stofvrij te maken. Probeer het eens!

Lees ook:

Dweilen zonder strepen: met deze tips lukt het!

Hoe kan je huisstofmijt vermijden?