Dweilen zonder strepen: met deze tips lukt het!

Dweilen zonder strepen – Geniet jij er ook zo van, een vloer die net gedweild is? Wellicht is het ook herkenbaar dat je minder tevreden bent met het resultaat, wanneer de vloer is opgedroogd. Ineens komen er allerlei strepen tevoorschijn, die extra zichtbaar zijn als het zonnetje naar binnen schijnt. Dweilen zonder strepen is een kunst. Wij delen zes handige tips waardoor jij deze kunst ook onder de knie krijgt!

dweilen zonder strepen

1. Eerst stofzuigen, dan dweilen

Begin jij direct te dweilen zonder eerst te stofzuigen? Dat is niet zo’n goed idee. Verwijder eerst het grofste vuil en stof, zodat je dweil minder vuil wordt en je je sopje minder snel moet vervangen. Het is een kleine moeite waarmee je veel water bespaart.

Tip: schaf een robotstofzuiger aan om werk en tijd te besparen. Zet de robotstofzuiger bijvoorbeeld op tijdens je werkdag, zodat je ’s avonds alleen nog hoeft te dweilen als je thuiskomt.

2. Geen warm water gebruiken

Het klinkt logisch om heet water te gebruiken zodat je het vuil makkelijker van de vloer krijgt, maar dit is niet verstandig als je strepen wilt vermijden. Heet water droogt namelijk snel op waardoor er zeepresten op de vloer kunnen achterblijven. Gebruik liever lauw of koud water om de vloer te dweilen. Als je eerst gestofzuigd hebt, is het meeste vuil reeds verwijderd en kan je dus prima met koud water dweilen.

3. Dweilen zonder strepen: niet te nat dweilen

Let er ook op dat je dweil of vloerwissel niet te nat is. Een dweil uitwringen is niet alleen belastend voor je polsen, maar de vloer zal ook beter drogen als deze er niet als een zwembad uitziet. Kies bij voorkeur een vloerwisser waarbij je niet zelf de mop of dweil moet uitwringen. Dit vermindert de kans op lichamelijke klachten én dweilt een stuk aangenamer!

4. Altijd nadrogen

Niet te nat dweilen is dus belangrijk, maar nog belangrijker is om altijd goed na te drogen. Als je de vloer aan de lucht laat drogen, vergroot je de kans op strepen en dat wil je natuurlijk niet. Gebruik dus altijd een droge doek of vloerwisser als je gaat dweilen.

5. De hoeveelheid schoonmaakmiddel

Ook de hoeveelheid schoonmaakmiddel is belangrijk als je wilt dweilen zonder strepen. Dikwijls denken we dat we veel product nodig hebben om onze vloer schoon te krijgen, maar dat klopt niet. Als je te veel schoonmaakmiddel gebruikt, blijft er een vettig laagje achter op de vloer. Wanneer je er daarna over loopt, kan je een afdruk zien en kan je dus opnieuw beginnen.

Wist je dat je ook kunt dweilen met wasverzachter? Heerlijk!

6. Richting de deur werken

Nog een laatste tip om te dweilen zonder strepen, is om altijd richting de deur te werken. Het is geen goed idee om over een pas gedweilde vloer te lopen. Begin daarom altijd in een hoek en werk naar een deur toe.

Wil je écht zeker zijn dat je vloer schoon is? Dan kan je na het dweilen altijd nog eens stofzuigen. Of maak het jezelf makkelijk en zet de robotstofzuiger op. Dan heb je alle vuiltjes mee die je de eerste keer gemist zou hebben!

Lees ook: Minder stof in huis: 5 handige tips