15 tips voor een landelijke keuken + prachtige voorbeelden

Een landelijke keuken staat symbool voor gezelligheid en warmte, waar het dagelijkse leven zich vermengt met de rustieke charme van het platteland. Hier zijn 15 tips om deze landelijke sfeer in jouw keuken te brengen. Ook delen we prachtige landelijke keukens afbeeldingen. Kijk mee en laat je inspireren!

landelijke keuken

Tips voor een landelijke keuken

1. Natuurlijke materialen

Wil je een landelijke keuken inrichten? Gebruik dan zoveel mogelijk natuurlijke materialen zoals hout, steen en terracotta. Houten balken aan het plafond of een stenen muur kunnen een authentieke touch geven.

2. Landelijke kleuren

Welke kleuren in landelijke keuken? Kies voor zachte, aardse kleuren zoals crème, beige, zachtgroen of lichtblauw. Deze kleuren weerspiegelen de natuurlijke elementen van het platteland. In combinatie met natuurlijke materialen komen ze ook prachtig tot hun recht.

landelijke keukens

3. Landelijke meubels

Een keuken in landelijke stijl staat gelijk aan robuuste, houten meubels met een verweerde look. Een grote houten eettafel is het hart van de landelijke keuken, waar familie en vrienden samen kunnen komen.

4. Open planken

Open planken of hangende pottenrekken zijn niet alleen praktisch, ze geven ook een huiselijke uitstraling en bieden de mogelijkheid om mooi servies te tonen. Maak hier dan ook zeker gebruik van in je rustieke keuken.

landelijke keukens afbeeldingen

landelijke keuken inrichten

5. Landelijke decoratie

Voeg decoratieve elementen toe zoals keramieken potten, geweven manden en antiek keukengerei. Deze voorwerpen voegen karakter toe en zijn vaak ook functioneel.

6. Moderne apparatuur

Hou je van een moderne landelijke keuken? Het is sowieso een goed idee om een landelijke stijl te combineren met moderne apparatuur. Kies voor apparaten in retrostijl of werk ze weg achter paneeldeuren die passen bij de rest van het interieur.

moderne landelijke keuken

landelijke verlichting keuken

7. Verlichting

Verlichting speelt ook een belangrijke rol in landelijke keukens. Kies voor warme verlichting met lampen van natuurlijke materialen, zoals linnen lampenkappen of landelijke hanglampen met een antieke afwerking.

8. Textiel

Gebruik textiel zoals linnen gordijnen, geblokte tafelkleden en gestoffeerde stoelkussens om warmte en comfort toe te voegen. Dit maakt de landelijke sfeer in je keuken compleet!

witte landelijke keuken

9. Planten

Een beetje groen in de keuken is altijd welkom, zo ook in landelijke keukens. Met planten komt iedere keuken tot leven. Kruiden in potten zijn niet alleen mooi, maar ook handig tijdens het koken. Een grotere plant in de hoek van de keuken staat ook ontzettend mooi. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige Monstera. Ook een orchidee staat ontzettend mooi in de keuken, bijvoorbeeld op de vensterbank.

10. Vloeren

Kies voor natuurlijke vloermaterialen zoals hout of steen. Een terracotta vloer kan bijvoorbeeld een warme en authentieke uitstraling geven. Lees hier meer tips voor het kopen van een nieuwe vloer.

landelijke keukens met eiland

11. Accessoires

Maak het af met landelijke accessoires zoals een klassieke weegschaal, een broodtrommel van emaille of een set houten snijplanken. In dit artikel kan je tal van inspiratie vinden voor het inrichten van een landelijke keuken!

12. Indeling

Zorg voor een praktische indeling waarbij koken, opbergen en sociale interactie hand in hand gaan. Een landelijke keuken met kookeiland kan hierbij een centrale rol spelen.

landelijke keuken inspiratie

13. Persoonlijke touch

Voeg persoonlijke elementen toe die je verhaal vertellen, zoals familiefoto’s, een erfstuk of handgemaakte items. Dit komt de warme, landelijke sfeer in je keuken alleen maar ten goede.

14. Duurzaamheid

Vandaag de dag speelt duurzaamheid een belangrijke rol, en dat is voor een landelijke keuken niet anders. Kies voor materialen en apparaten met een lange levensduur en een laag energieverbruik. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

15. Ruimtelijk gevoel

Heb je een kleine keuken? Creëer een ruimtelijk gevoel door niet te veel bovenkastjes te gebruiken en door te kiezen voor lichte kleuren die de ruimte groter doen lijken. Maak ook gebruik van het aanrecht, zoals op onderstaand voorbeeld.

landelijke keuken ideeën

Door deze tips toe te passen, creëer je een landelijke keuken die niet alleen mooi en stijlvol is, maar ook functioneel en comfortabel voor dagelijks gebruik. Het is een plek waar koken en leven samenkomen, waar elk detail bijdraagt aan de warme en uitnodigende sfeer die zo kenmerkend is voor de landelijke stijl. Geniet van het proces en maak van je keuken het kloppende hart van je huis!