Waar kun je regenwater voor gebruiken in huis?

In Nederland valt de regen met bakken uit de lucht. Waarom zou je er dan geen gebruik van maken? Regenwater is een natuurlijke hulpbron die dikwijls over het hoofd wordt gezien. Het is gratis, herbruikbaar en kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Hier zijn enkele manieren waarop je regenwater kunt gebruiken in huis!

regenwater gebruiken

Waar kun je regenwater voor gebruiken in huis?

1. Tuinieren

Is regenwater goed voor de planten? Jazeker. Water uit de lucht is ideaal voor planten omdat het geen mineralen en kalk bevat, wat vaak in leidingwater aanwezig is. Het verzamelen van water in een regenton is een eenvoudige manier om water te besparen en je planten gezond te houden.

2. Doorspoelen van het toilet

Het gebruik van water uit de lucht om toiletten door te spoelen kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van het huishoudelijk waterverbruik. Dit vereist wel een speciaal systeem om het water uit de lucht naar je toiletten te leiden.

3. Auto wassen 

Hoe kan je regenwater hergebruiken? Water uit de lucht is zacht en bevat minder mineralen dan leidingwater, waardoor het ideaal is voor het wassen van je auto. Het laat minder vlekken en residu achter op het oppervlak van je auto.

4. Schoonmaken met regenwater

Je kunt opgevangen regenwater gebruiken om mee schoon te maken. Denk aan de vloer dweilen, de ramen wassen of de stoep schoonmaken. Het water uit de lucht is veel ‘zachter’ dan leidingwater, het bevat geen kalk en zorgt dus niet voor kalkaanslag en strepen. Ideaal dus!

5. Zwembad vullen met regenwater

Ten slotte kan je water uit de lucht gebruiken om het zwembad aan te vullen. Dit is een stuk goedkoper (en milieuvriendelijker) dan het zwembad te vullen met leidingwater. Reken maar eens uit hoeveel water je hier in de zomer mee bespaart!

regenwater opvangen

Het gebruik van water uit de lucht kan helpen om het waterverbruik te verminderen, de waterrekening te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere levensstijl. Schaf vandaag nog een regenton aan en geniet van de vele voordelen!

Let op: je mag niet douchen met regenwater. Je wassen met regenwater kan je ziek maken. Water uit de lucht mag nergens in contact komen met het kraantjeswater, alle leidingen moeten gescheiden zijn. Met regenwater afwassen is ook geen goed idee. Dit water kan altijd wat bacteriën bevatten en daarom gebruik je het beter niet bij het afwassen of in de vaatwasser. Dit geldt overigens ook voor koken met regenwater en het drinken van regenwater. 

Lees ook: Hoe kan ik mijn waterverbruik verminderen?