Hoe kan ik mijn waterverbruik verminderen?

Waterverbruik verminderen – Water is een kostbare hulpbron en het is belangrijk dat we er verantwoordelijk mee omgaan. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Hoe kan ik mijn waterverbruik verminderen? Hieronder delen we 10 tips om water te besparen.

hoe kan ik mijn waterverbruik verminderen

Hoe kan ik mijn waterverbruik verminderen?

1. Repareer lekkende kranen

Een lekkende kraan kan tot 15 liter water per dag verspillen. Dat is meer dan 5.000 liter per jaar! Het repareren van lekkende kranen is een eenvoudige manier om water te besparen.

2. Gebruik een waterbesparende douchekop

Wat is de beste manier om water te besparen? Waterbesparende douchekoppen kunnen het waterverbruik met de helft verminderen. Ze zijn gemakkelijk te installeren en kunnen een groot verschil maken in je waterverbruik.

3. Beperk de tijd die je onder de douche doorbrengt

Waar verbruik je het meeste water mee? Tijdens het douchen wordt flink wat water verbruikt. Probeer daarom je douchetijd te beperken tot vijf minuten. Dit kan je helpen om tot 45 liter water per douchebeurt te besparen.

water besparende douchekop

4. Gebruik de vaatwasser en wasmachine alleen als ze vol zijn

De vaatwasser en wasmachine zijn onmisbaar in huis, maar helaas gebruiken ze een aanzienlijke hoeveelheid water. Door ze alleen te gebruiken als ze vol zijn, kan je minder water verspillen en het waterverbruik verminderen.

5. Installeer een regenton

Waarmee bespaar je het meeste water? Regenwater is gratis en kan worden gebruikt voor het besproeien van je tuin, het wassen van je auto of het schoonmaken van je huis. Het is dus een goed idee om een regenton aan te schaffen. Let wel op: regenwater is geen drinkwater en is dus niet geschikt voor het zetten van koffie of thee, om je mee te wassen of om te koken.

Lees ook: Waar kun je regenwater voor gebruiken in huis?

regenwater gebruiken

6. Gebruik een gieter in plaats van een tuinslang

Ben je in de tuin aan het werk? Weet dat een tuinslang tot 1.000 liter water per uur kan gebruiken. Door een gieter te gebruiken, kan je de hoeveelheid water die je gebruikt voor het besproeien van je tuin aanzienlijk verminderen.

7. Hergebruik het water van je droogkast

Wat kan je doen met condenswater droogkast? Giet dit water niet weg, maar gebruik het om mee te strijken, de vloer te dweilen, het reservoir van je toilet te vullen of om je auto te wassen. Let op: gebruik dit condenswater niet als drinkwater of om je planten mee water te geven. Het water van de droogkast kan namelijk restjes wasmiddel bevatten.

8. Gebruik een kom om te scheren of je tanden te poetsen

Hoe wordt het waterverbruik zo minimaal mogelijk gehouden? Door de kraan open te laten staan terwijl je scheert of je tanden poetst, kan je tot 6 liter water per minuut verspillen. Gebruik in plaats daarvan een kom, net als vroeger. Dit is misschien een tikkeltje ouderwets maar je kunt er flink wat water mee besparen.

9. Installeer een dubbele spoelbak in uw toilet

Hoe water besparen toilet? Een dubbele spoelbak kan je helpen om water te besparen door je de mogelijkheid te geven om te kiezen tussen een volledige of een halve spoeling.

10. Wees bewust van je waterverbruik

Het belangrijkste is om bewust te zijn van hoeveel water je gebruikt. Wat zijn oplossingen voor minder waterverbruik? Hoe kan je jouw waterverbruik verminderen? Door hier bewust over na te denken, kan je heel wat water besparen in huis.

tips om water te besparen

Door deze tips te volgen, kan je jouw waterverbruik verminderen, flink wat geld besparen én bijdragen aan een duurzamere wereld. Onthoud dat elke druppel telt!

Lees ook: 10x geld besparen in het huishouden