Kleine keuken inrichten: zó doe je dat

Een kleine keuken inrichten kan een uitdaging zijn, maar met de juiste middelen kun je de ruimte optimaal benutten en een functionele en stijlvolle keuken creëren. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen!

kleine keuken inrichten

Kleine keuken inrichten: zo doe je dat

1. Slimme opbergruimte

Wat te doen met een kleine keuken? In deze kleine ruimte is er dikwijls onvoldoende opbergruimte, maar je moet je keukenspullen natuurlijk ergens kwijt kunnen. Kies daarom voor kasten en lades met ingebouwde organizers, zoals uittrekbare rekken en draaiplateaus. Hang pannen en keukengerei aan de muur of onder planken om ruimte te besparen. Ook een keukentrolley is ontzettend handig!

2. Multifunctionele meubels

Multifunctionele meubels zijn eigenlijk onmisbaar in een kleine keuken. Kies voor een eettafel met ingebouwde opbergruimte of een kookeiland met extra lades en planken. Ga voor inklapbare of uitschuifbare elementen, zoals een uitschuifbaar werkblad of een inklapbare eettafel.

3. Lichte kleuren en spiegels

Hoe laat je een kleine keuken groter lijken? Gebruik lichte kleuren op de muren en kasten om je kleine keuken groter te laten lijken. Denk aan wit, beige, taupe, maar ook aan zachte pastelkleuren. Plaats een spiegel tegenover een raam om natuurlijk licht te reflecteren en de ruimte helderder te maken.

4. Slimme apparaten

Investeer in compacte apparaten, zoals een combimagnetron of een vaatwasser op tafelhoogte. Overweeg een inductiekookplaat in plaats van een traditioneel fornuis om ruimte te besparen. Heb je de mogelijkheid om een nieuwe keuken te plaatsen? Laat dan zoveel mogelijk apparaten (koelkast, vaatwasser, oven…) inbouwen want hier bespaar je ontzettend veel ruimte mee.

wat te doen met een kleine keuken

5. Verticale opslag

Gebruik de hoogte van de keuken optimaal. Plaats planken boven kasten of hang een rek aan het plafond voor potten en pannen. Installeer eventueel een uitschuifbare ladder om bij hoge planken te komen. Sowieso is het aangeraden om bovenaan de spullen op te bergen die je niet vaak gebruikt. Verder is een hoekkast met draaicarrousel ook erg handig, want zo wordt zelfs de hoek van de keuken optimaal benut.

6. Minimalistische inrichting

We begrijpen dat je jouw keuken gezellig wilt inrichten. Echter is het belangrijk om een kleine keuken niet helemaal vol te proppen. Houd het aantal decoratieve items beperkt om de ruimte niet te vol te laten lijken. Kies liever voor strakke lijnen en eenvoudige ontwerpen om een rustige uitstraling te creëren.

7. Creatieve oplossingen

Bij de inrichting van een kleine keuken moet je creatieve oplossingen bedenken. Gebruik bijvoorbeeld de binnenkant van kastdeuren voor het ophangen van kruidenrekken, snijplanken of foliehouders. En monteer eventueel een uitschuifbare afvalbak aan de binnenkant van een kastdeur. Alle beetjes helpen om ruimte te besparen!

Zo, met deze tips kun je een kleine keuken functioneel en aantrekkelijk inrichten. Vergeet niet om je eigen stijl toe te voegen en te genieten van het proces. Succes!

Lees ook:

15 tips voor een landelijke keuken + prachtige voorbeelden

Hoe richt je een klein appartement in?