Hoe onderhoud ik een Monstera?

Monstera, ook wel bekend als de gatenplant, is een populaire kamerplant vanwege zijn prachtige uiterlijk. Je herkent hem aan zijn grote, groene, unieke en levendige bladeren. Daarnaast is een Monstera een luchtzuiverende plant. Allemaal goed en wel, maar hoe onderhoud ik een Monstera? Een Monstera verzorgen is niet moeilijk, maar het vereist wel enige kennis en zorg. Hier zijn enkele tips om deze plant gezond en gelukkig te houden!

hoe onderhoud ik een monstera

Hoe onderhoud ik een Monstera?

Locatie en licht

Waar moet Monstera staan? Waar Monstera zetten? Deze kamerplant houdt van helder, indirect licht. Plaats je plant in de buurt van een raam waar hij veel licht krijgt, maar niet direct in de zon staat. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden.

Water geven

Hoe vaak moet je een Monstera water geven? Dit is afhankelijk van het seizoen. In de zomer, als de plant actief groeit, moet je hem regelmatig water geven. In de winter, wanneer de plant in rust is, kun je minder water geven.

Zorg er in ieder geval voor dat de potgrond licht vochtig blijft. De grond mag niet te nat zijn want hierdoor gaan de wortels rotten. Geef steeds kleine beetjes water en voel eerst met je vinger of de grond nog nat genoeg is voor je de plant water geeft.

monstera verzorgen

Vochtigheid

Deze plant komt oorspronkelijk uit de tropen en houdt van een vochtige omgeving. Je kunt de vochtigheid rond je plant verhogen door hem op een schotel met water te zetten, een luchtbevochtiger te gebruiken of de plant regelmatig te besproeien. Geef je plant regelmatig een heerlijke sproeibeurt op zijn grote bladeren want daar maak je hem heel blij mee!

Voeding geven

In de zomermaanden mag je deze plant om de twee weken een beetje plantenvoeding geven met het gietwater. In de herfst en winter is de plant in rust en hoef je hem geen extra voeding te geven.

Monstera snoeien

Snoei je plant om hem in vorm te houden en om nieuwe groei te stimuleren. Je kunt ook luchtwortels en gele of bruine bladeren verwijderen. Op die manier houd je deze plant gezond en gelukkig.

monstera onderhouden

Monstera verpotten

Monstera verpotten wanneer? Verpot je plant elke twee jaar of wanneer de wortels uit de pot beginnen te groeien. Gebruik een pot die een maat groter is dan de vorige en zorg voor goede drainage.

Ziekten en plagen

Houd je plant in de gaten voor tekenen van ziekten en plagen. Veelvoorkomende problemen zijn bladluis, spint en wortelrot. Als je tekenen van deze problemen ziet, behandel ze dan onmiddellijk. In tuincentra kan je hiervoor de juiste producten vinden.

Monstera opbinden

Wist je ten slotte dat deze prachtige plant een klimplant is? Je kunt een Monstera opbinden door de stengels langs een stok te leiden en hem zo in de hoogte te laten groeien. Zo creëer je een echte urban jungle in je woonkamer!

monstera verzorging

Het onderhouden van een Monstera kan een leuke en lonende ervaring zijn. Met de juiste zorg zal je plant prachtig bloeien en je huis vullen met tropische schoonheid. Geniet van je groene vriend!

Lees ook:

Hoe verzorg ik het best een orchidee?

Hoe moet je een Yucca plant verzorgen?