Hoe verzorg ik het best een orchidee?

Orchideeën zijn één van de meest elegante en exotische bloemen die je kunt hebben, maar ze hebben specifieke verzorging nodig om te bloeien. In dit artikel delen we een aantal tips voor het verzorgen van een orchidee. Daarnaast geven we tips over wat je kunt doen met een uitgebloeide orchidee.

hoe verzorg ik het best een orchidee

Hoe verzorg ik het best een orchidee?

Orchidee water geven

Hoe vaak moet een orchidee water krijgen? Het water geven van orchideeën is anders dan het water geven van andere kamerplanten. Ze hebben een goed doorlatende potgrond nodig en moeten volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door. Over het algemeen is één keer per week water geven voldoende.

Licht 

Orchideeën hebben veel licht nodig om te bloeien, maar geen direct zonlicht. Een plekje waar ’s ochtends of ’s middags de zon op valt, is ideaal. Als orchideeën te weinig licht krijgen, zullen ze weinig of geen bloemen krijgen.

orchidee verzorgen

Temperatuur

Welke temperatuur voor orchidee? Een kamertemperatuur van 20 tot 22 graden is perfect. Een orchidee kan niet tegen de kou. Lager dan 15 graden is dan ook te koud. Zet je orchideeën binnen, bij voorkeur in de woonkamer, ver van de voordeur vandaan. Kan een orchidee tegen warmte? Nee, plaats ze dus niet boven de verwarming want de hitte kan te intens zijn en de plant verbranden.

Vochtigheid en ventilatie

Waar kan je het beste een orchidee zetten? Orchideeën houden van hoge luchtvochtigheid en goede ventilatie. Plaats je orchideeën op een schotel met kiezels en water om de vochtigheid te verhogen, en zorg voor luchtcirculatie om ziektes te voorkomen.

Orchidee verpotten

Orchideeën moeten ongeveer om de twee jaar worden verpot. Dit is het beste te doen in het voorjaar, net nadat de orchideeën zijn uitgebloeid. Gebruik een pot die groot genoeg is voor de wortels, maar niet te groot, en gebruik een speciaal orchideeënmengsel.

orchidee verzorging

Wat moet je doen met een uitgebloeide orchidee?

De meeste orchideeën bloeien slechts één à twee keer per jaar. Als je orchideeën net zijn uitgebloeid, kan het een tijdje duren voor ze opnieuw bloeien. Maar eenmaal ze bloeien, kan je er direct meerdere weken of zelfs maanden van genieten.

Hoe krijg je een orchidee weer aan het bloeien? Sommige mensen raden aan om de uitgebloeide steel af te knippen tot boven het derde ‘oogje’. Zo stimuleer je de plant om opnieuw te beginnen bloeien. Dikwijls lukt dat goed. Het vergt alleen veel energie van orchideeën om direct na de vorige bloei nieuwe bloemen te maken.

Als je orchideeën forceert om nog eens te gaan bloeien, houden ze minder energie over voor het maken van bladeren en wortels. En deze zijn juist heel belangrijk voor een gezonde plant en gezonde bloei! Daarom is het beter om de oude bloemstengel helemaal onderaan af te knippen. Op die manier weten je orchideeën dat het tijd is om energie te steken in de bladeren en de wortels.

orchidee

Hoewel orchideeën specifieke verzorging vereisen, kan het ontzettend fijn zijn om ze in huis te hebben. Met de juiste zorg kunnen deze prachtige planten jarenlang bloeien en schoonheid toevoegen aan je huis.

Lees ook:

Hoe verzorg je pioenrozen in een vaas?

Hoe verzorg ik een Monstera?

Hoe moet je een Yucca verzorgen?

10 hacks waardoor jouw bloemen langer mooi blijven