10x geld besparen in het huishouden

Besparen op huishoudelijke uitgaven kan een grote impact hebben op je financiële situatie. Hoe geld besparen in het huishouden? Deze 10 tips helpen je alvast een handje op weg!

hoe geld besparen in het huishouden

Geld besparen in het huishouden: 10 tips op een rijtje

1. Energiezuinig zijn

We vertelden eerder al wat de grootste energieslurpers in huis zijn. Door hiermee rekening te houden, kan je reeds flink wat geld besparen in het huishouden. Daarnaast is het een goed idee om energiezuinige apparaten te gebruiken want deze kunnen op lange termijn veel geld besparen. Overweeg om oude apparaten te vervangen door energiezuinige modellen. Vergeet niet om lichten uit te schakelen wanneer ze niet nodig zijn en gebruik natuurlijk licht waar mogelijk.

2. Doe-het-zelf

Is er iets stuk of nodig aan vervanging toe? Probeer kleine reparaties zelf uit te voeren in plaats van een professional in te huren. Er zijn talloze online tutorials beschikbaar voor alles, van het repareren van een lekkende kraan tot het schilderen van een kamer. En als je het zelf niet kan, heb je misschien wel een handige Harry in je familie of vriendenkring.

3. Plan je maaltijden

Hoe besparen op huishoudbudget? Door je maaltijden voor de week te plannen, kan je voedselverspilling verminderen en geld besparen op boodschappen. Probeer ook om zoveel mogelijk thuis te koken in plaats van uit eten te gaan.

4. Koop in bulk

Voor items die je regelmatig gebruikt, kan het kopen in bulk op de lange termijn geld besparen. Zorg er echter voor dat je alleen bulk koopt als je weet dat je het item zal gebruiken voordat het verloopt. Bol.com heeft regelmatig interessante bulkacties op huishoudproducten zoals wasmiddel en wasverzachter, vaatwastabletten en schoonmaakmiddelen. Ideaal om een voorraadje in te slaan aan een goedkopere prijs!

5. Gebruik minder water

Wat is de beste manier om water te besparen? Installeer waterbesparende kranen en douchekoppen om water te besparen. Probeer ook je waterverbruik te verminderen door korter te douchen en de kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen. Let er ook op dat je alleen volle ladingen wast in de wasmachine en vaatwasser.

In de tuin kan je regenwater opvangen en gebruiken in de tuin en om schoon te maken. Let op: regenwater is geen drinkwater en is niet geschikt om koffie of thee te zetten, te koken of je ermee te wassen.

Lees ook: Hoe kan ik mijn waterverbruik verminderen?

hoe besparen op huishoudbudget

6. Hergebruik en recycle

Probeer items te hergebruiken waar mogelijk en recycle wat je niet kunt hergebruiken. Dit kan helpen om de kosten van het kopen van nieuwe items te verminderen. Alle beetjes helpen als je geld wilt besparen in het huishouden.

7. Maak een budget

Het bijhouden van je uitgaven kan je helpen te zien waar je geld naartoe gaat en waar je kunt bezuinigen. Probeer een maandelijks budget te maken en je eraan te houden.

8. Koop tweedehands

Hoe geld besparen als gezin? Overweeg om tweedehands te kopen voor items die je niet nieuw hoeft te hebben. Dit kan aanzienlijk goedkoper zijn dan het kopen van nieuwe items. Denk bijvoorbeeld aan tweedehands baby- of kinderkleding. Dit is niet alleen een stuk goedkoper maar ook goed voor het milieu.

9. Kweek je eigen voedsel

Als je de ruimte hebt, overweeg dan om je eigen groenten en kruiden te kweken. Dit kan je geld besparen op boodschappen en het is ook een leuke hobby. Twee vliegen in één klap!

10. Verminder abonnementen

Een laatste tip is om je abonnementen eens flink onder de loep te nemen. Bekijk je abonnementen en controleer of er zijn die je kunt annuleren. Veel mensen betalen voor abonnementen die ze zelden of nooit gebruiken. Wie weet heb je nog altijd een abonnement op een tijdschrift terwijl je eigenlijk nauwelijks tijd hebt om het te lezen. Of misschien heb je een duur Disney+ abonnement en kijken je kinderen slechts één keer per maand naar een film.

Ook kan het interessant zijn om abonnementen te vergelijken. Misschien heb je al jaren hetzelfde internet abonnement en is het bij een concurrent veel goedkoper. Waarom zou je onnodig meer betalen voor hetzelfde pakket?

Door deze tips te volgen, kan je beginnen met het besparen van geld in het huishouden. Het belangrijkste is om bewust te zijn van je uitgaven en altijd op zoek te gaan naar manieren om te besparen. Succes!