10 hacks waardoor jouw bloemen langer mooi blijven

Je kent het vast wel: je hebt een mooie bos bloemen gekocht (of gekregen), maar ze hangen na twee dagen al slap over de rand van de vaas. Dat is natuurlijk zonde. Hoe houd je bloemen lang goed? Met deze slimme tips kan jij jouw bloemen mooi houden en dus langer genieten van je prachtige boeket!

hoe houd je bloemen lang goed

10 hacks waardoor jouw bloemen langer mooi blijven

1. Aspirine in de vaas

Tips bloemen in vaas? Je verwacht het misschien niet, maar je kunt bloemen mooi houden door wat fijngemalen aspirine aan het water toe te voegen. Waarom dit trucje werkt? Aspirine bevat het stofje salicylzuur, wat een reinigende werking heeft en voorkomt dat bepaalde schadelijke bacteriën in het water kunnen groeien. Let op: gebruik aspirine en geen Ibuprofen of andere pijnstillers.

2. Bloemen langer houden: suiker

We hebben allemaal wel eens nood aan een stukje chocolade of een ander suikershotje voor wat extra energie. Dat is voor een boeket bloemen niet anders. Chocolade is geen goed idee, maar je kunt wel drie klontjes suiker in warm water oplossen en je bloemen hierin zetten. Door de suiker krijgen je bloemen een boost waardoor je er langer van kunt genieten.

3. Frisdrank

Nog een trucje: je bloemen langer vers houden met frisdrank. Voeg een kwart kopje frisdrank toe aan het water zodat je bloemen lang houdbaar zijn. Dankzij de suiker in frisdrank kan je bloemen langer houden. Heb je een doorzichtige vaas en wil je dat het water helder blijft? Gebruik dan Sprite of 7Up.

bloemen langer vers houden

4. Bloemen langer vers houden: bleekmiddel

Het klinkt heel onnatuurlijk om je bloemen bleekmiddel te laten drinken, maar het werkt écht. Bleekmiddel werkt antibacterieel waardoor je bloemen langer mooi blijven. Doe elke dag een mini scheutje bleekmiddel in de vaas en je zal aangenaam verrast zijn van de werking.

5. Gaatje prikken in tulp

Hoe krijg je kromme tulpen weer recht? Voor hangende tulpen bestaat er een speciaal trucje. Het klinkt ruw maar het werkt ontzettend goed: prik met een naald een gaatje in de steel, net onder de bloem. De tulpen zullen zichzelf helen en weer rechtop staan waardoor ze nog een paar dagen langer meegaan. Probeer het eens!

hangende tulpen

6. Zet bloemen en fruit ver uit elkaar

Bloemen en fruit vormen geen goede combinatie. Je zet ze dan ook het best zo ver mogelijk uit elkaar. Waarom? Bij rijpend fruit komt er een gas vrij waar bloemen niet van houden. Hierdoor gaan ze sneller verwelken. Vooral bananen en appels verkorten de levensduur van je boeket.

7. Bloemen schuin afsnijden

Hoe houd ik mijn snijbloemen langer vers? Je kunt bloemen langer houden als je de stelen schuin afsnijd voordat je ze in de vaas zet. Op die manier kunnen je bloemen het meeste water opnemen en dus langer overleven. Snijd ze af met een scherp mes of een scherpe plantenschaar en niet met een botte schaar. Een botte schaar kan de stelen dichtknijpen waardoor je bloemen geen water meer kunnen drinken.

8. Bladeren boven water houden

Je kunt bloemen langer vers houden als je de bladeren aan de stelen steeds boven water houdt. Wanneer de bladeren in het water hangen, komen er veel bacteriën in de vaas terecht. Door de bladeren van de steel te knippen, kan je jouw bloemen mooi houden.

bloemen langer houden

9. Bloemen uit de zon houden

Niet alle bloemen staan graag in de zon. Door het zonlicht kunnen bloemen sneller uitdrogen. Hetzelfde geldt voor de verwarming. Uiteraard hoef je jouw boeket niet direct in het donker te zetten, maar de eettafel is ongetwijfeld een betere plek dan de vensterbank.

10. Wodka in de vaas

Ten slotte kan je een beetje wodka in het water gieten om langer te genieten van je boeketje. Het hoge alcoholpercentage doodt namelijk de bacteriën in het water, waardoor je bloemen lang houdbaar zijn. Proost!

Met deze 10 tips kan jij jouw bloemen mooi houden en langer genieten van deze prachtige sfeermaker in huis!

Lees ook:

Hoe kies je de juiste vaas voor je bloemen?

Hoe verzorg ik het best een orchidee?

Hoe verzorg je pioenrozen in een vaas?

Hoe moet je een Yucca verzorgen?

Hoe onderhoud ik een Monstera?