Vaatwastabletten op? 4 alternatieven op een rijtje!

Vaatwastabletten zijn een essentieel onderdeel van onze dagelijkse schoonmaakroutine in de keuken. Ze zijn handig, effectief en gemakkelijk te gebruiken. Maar wat te gebruiken als vaatwastabletten op zijn? Of wat als je op zoek bent naar milieuvriendelijkere opties? Hier zijn vier alternatieven die je kunt overwegen.

wat te gebruiken als vaatwastabletten op zijn

Vaatwastabletten op? 5x alternatief vaatwastablet:

1. Soda i.p.v. vaatwastabletten

Wat kan je doen als je geen vaatwastabletten hebt? Eén van de meest populaire alternatieven voor vaatwastabletten is een combinatie van baking soda (zuiveringszout) en azijn. Deze twee ingrediënten zijn niet alleen goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar, maar ze zijn ook veilig voor het milieu.

Gebruiksaanwijzing: Voeg een halve kop baking soda toe aan het zeepcompartiment van je vaatwasser en vul het spoelcompartiment met azijn. Deze combinatie zal helpen om vet en vuil af te breken. Daarnaast zal azijn en baking soda in vaatwasser ervoor zorgen dat je vaat glanzend en vlekvrij is.

2. Gewoon afwasmiddel in vaatwasser

Hoe vaatwasser zonder tablet? Hoewel het niet ideaal is, kan afwasmiddel in noodgevallen als alternatief vaatwastablet dienen. Het is belangrijk om te weten dat Dreft in vaatwasser (of een ander merk) veel schuim produceert, dus wees er zuinig mee om te voorkomen dat je vaatwasser overloopt.

Gebruiksaanwijzing: Voeg een paar druppels afwasmiddel toe aan het zeepcompartiment van je vaatwasser. Gebruik niet meer dan een theelepel, anders riskeer je een schuimpartij.

vaatwasser zonder tablet

3. Borax

Wat kun je gebruiken in plaats van vaatwastabletten? Borax is een natuurlijk mineraal dat in veel huishoudelijke schoonmaakproducten wordt gebruikt. Het is een geweldig alternatief omdat het hard water helpt te verzachten, en vet en vuil af te breken.

Gebruiksaanwijzing: Meng een kwart kopje borax met een kwart kopje baking soda en voeg dit mengsel toe aan het zeepcompartiment van je vaatwasser.

4. Zelf vaatwastabletten maken

Wat als je vaatwastabletten op zijn? Als je het fijn vindt, kan je zelf vaatwastabletten maken. Hiermee bespaar je niet alleen veel geld, maar ben je ook bewust van de ingrediënten die erin zitten.

Gebruiksaanwijzing: Hoe maak je je eigen vaatwastabletten? Meng een kopje baking soda, een kwart kopje zout en twee eetlepels citroenzuur in een kom. Voeg langzaam een kwart kopje water toe tot het mengsel op nat zand lijkt. Druk het mengsel in een ijsblokjesvorm en laat het 24 uur drogen voordat je het gebruikt.

alternatief vaatwastablet

Het is belangrijk om te weten dat niet alle alternatieven even effectief zullen zijn. Het kan nodig zijn om een beetje te experimenteren om te zien wat het beste werkt voor jouw specifieke vaatwasser en waterhardheid. Maar met een beetje geduld en creativiteit, kun je een alternatief vinden dat zowel effectief als milieuvriendelijk is.

Lees ook: Afwasmiddel op? 4 alternatieven voor afwasmiddel