Hoe krijg je rotan meubelen weer mooi?

Rotan meubelen blijven ontzettend populair. Rotan is duurzaam, natuurlijk en geeft de ruimte een warme, gezellige sfeer. Daarnaast creëert het een ruimtelijk en rustgevend effect in huis. Redenen genoeg dus om een rotan stoel of rotan kastje in huis te halen! Er is maar één nadeel aan rotan meubelen: als je ze niet goed onderhoud, kunnen ze snel verslijten. Hoe kan je rotan opknappen? Met deze tips krijg je rotan meubelen weer mooi!

hoe krijg je rotan meubelen weer mooi

1. Rotan meubelen stofvrij maken

Omdat rotan dikwijls in kunststof geweven patronen zit, is het niet altijd eenvoudig schoon te maken. Om stof te verwijderen in alle kleine hoekjes en kiertjes, gebruik je het beste een plumeau, stofborstel of stofzuiger met borstelopzet. Krijg je hier nog steeds niet al het vuil mee los? Gebruik dan een busje perslucht om vastzittend vuil los te blazen. Door je rotan meubels wekelijks stofvrij te maken, kan je ze in prima staat houden.

2. Rotan meubels vlekvrij houden

Een ongelukje is al snel gebeurd. Denk aan het morsen van koffie of een stukje chocolade dat aan je rotan stoel is gesmolten. Geen paniek! Het belangrijkste is dat je hier niet op gaat boenen, want zo duw je de vlek alleen maar dieper in de vezels van het rotan. Vaste voeding kan je met een mes of lepel van het rotan afscheppen. Gebruik daarna een vochtige microvezeldoek om de plek van de vlek mee af te nemen.

Gaat het om ingedroogde vlekken op het rotan? Probeer dit los te maken met een tandenborstel en boen voorzichtig over de vlek met een microvezeldoek, bij voorkeur met een druppeltje afwasmiddel. Maak er een gewoonte van om vlekken op rotan direct te verwijderen, dan scheelt je achteraf een hoop schoonmaakwerk.

3. Rotan meubelen schoonmaken

Ongeveer één keer per maand is het tijd om je rotan meubels grondig schoon te maken. Meng een liter warm water met een beetje afwasmiddel en maak hier een sopje van in een emmer of teiltje. Let erop dat je het doekje geregeld uitspoelt in het teiltje met schoon water. Daarnaast is het belangrijk dat het doekje slechts een beetje vochtig is. Ga dus niet met een kletsnatte doek over het rotan, want te veel vocht kan het materiaal beschadigen. Laat het vervolgens drogen aan de lucht. En voilà: je rotan meubels zijn weer schoon!

rotan stoel

4. Olie voor rotan

Een keer per jaar is het ook tijd om je rotan meubels in de olie te zetten. Welke olie voor rotan? Gebruik bij voorkeur gekookte lijnolie en breng dit aan met een zachte doek. Werk steeds van boven naar beneden en laat het minstens 48 uur drogen. Daarna kan je rotan stoel, tafel of kastje weer een jaar verder!

5. Schimmel op rotan

Ten slotte is het aangeraden om minstens één keer per jaar eens goed naar je rotan meubels te kijken. Die rotan tafel kan nog zo leuk zijn, maar deze moet natuurlijk wel nog in goede staat zijn. Controleer daarom op stukken waar het rotan gespleten is of waar je scheurtjes ziet.

Heb je rotan tuinmeubelen? Let dan ook goed op mogelijke schimmel. Dit zit dikwijls op de poten van je meubels. Schimmel kan trouwens ook ontstaan als je rotan meubels bijvoorbeeld dikwijls met een te natte doek afneemt en dit niet goed afdroogt.

Gelukkig kan je schimmel op rotan makkelijk verwijderen met een 1:1 oplossing van water en chloorbleek. Gebruik hiervoor altijd speciale handschoenen en eventueel een veiligheidsbril. Vermijd zoveel mogelijk contact met je huid en kleding. Dip vervolgens een zacht stuk stof in de oplossing en dep dit op de beschimmelde plekken van het rotan. Let erop dat je niet teveel product gebruikt en laat je meubel daarna zo snel mogelijk drogen aan de zon. Normaal moet de schimmel nu helemaal verdwenen zijn!

rotan meubelen buiten

Je leest het: door rotan meubels wekelijks stofvrij te maken en vlekken meteen te verwijderen, kan je jezelf een heleboel schoonmaakwerk besparen. Als je ook jaarlijks een olie voor rotan gebruikt, dan zal je favoriete rotan bank of stoeltje jaren meegaan.

Link: Minder stof in huis: 5 handige tips