Hoe kan je huisstofmijt vermijden?

Huisstofmijt vermijden – Huisstofmijt is een veelvoorkomend probleem in huizen over de hele wereld. Deze kleine beestjes leven in stof en kunnen allergische reacties veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn. Hoe kan je huisstofmijt vermijden? Hier zijn een aantal tips om huisstofmijt te bestrijden en een gezonder leven binnenshuis te leiden.

huisstofmijt vermijden

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn microscopische organismen die zich voeden met dode huidcellen. Ze zijn vooral te vinden in matrassen, meubels en tapijten. Hoewel ze geen ziekten overbrengen, kunnen hun uitwerpselen en lichaamsdelen allergische reacties veroorzaken, waaronder niezen, jeukende ogen en astma.

Hoe kan je huisstofmijt vermijden?

1. Regelmatig schoonmaken

Allereerst is het belangrijk dat je huis schoon is en vrij van stof. Stofzuig je huis minstens één keer per week en besteed extra aandacht aan tapijten en gestoffeerde meubels. Gebruik bij voorkeur een stofzuiger met HEPA-filter om de kleinste deeltjes op te vangen. Lees hier nog 5 tips voor minder stof in huis.

2. Houd de luchtvochtigheid laag

Wat werkt tegen huisstofmijt? Mijten gedijen goed in vochtige omgevingen. Probeer daarom de luchtvochtigheid in je huis onder de 50% te houden met behulp van een luchtontvochtiger of airconditioning. Een hygrometer is een handig hulpmiddel om de luchtvochtigheid in huis te meten. 

3. Was beddengoed wekelijks

Waar kan huisstofmijt niet tegen? Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60 graden of hoger niet. Was daarom je beddengoed wekelijks op minimaal 60 graden om huisstofmijten te doden. Overweeg ook het gebruik van allergeenbestendige hoezen voor matrassen en kussens.

Extra tip: maak er een wekelijks klusje van om eerst je beddengoed te vervangen en vervolgens je slaapkamer te stofzuigen. Het vervangen van je beddengoed zorgt namelijk voor een heleboel stof.

huisstofmijt bestrijden

4. Verminder stofverzamelaars en was knuffels

Verminder het aantal items in huis dat stof kan verzamelen zoals boeken en decoratie. Ook knuffels vangen veel stof op dus was ze regelmatig in de wasmachine om huisstofmijt te vermijden. De meeste knuffels mogen gewoon in de wasmachine, maar check voor de zekerheid het waslabel.

Let op: een knuffel met batterij wassen is onmogelijk, net als knuffels met een muziekdoosje. Om bacteriën en huisstofmijt te bestrijden, kan je deze knuffels in een plastic zak in de diepvries leggen, bij voorkeur een hele nacht. Even uitkloppen en ze zijn weer schoon!

5. Gebruik een luchtreiniger

Ook een luchtreiniger kan helpen om huisstofmijt te bestrijden. Het gebruik van een luchtreiniger heeft nog andere voordelen. Denk aan het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit doordat stof, pollen, huidschilfers van huisdieren, rook en schimmelsporen worden verwijderd.

6. Leg je bed open

Vind jij het fijn om je bed elke ochtend op te maken? Dit ziet er inderdaad mooi uit, maar helaas is het niet zo hygiënisch. Een mijt kan niet tegen licht dus het is belangrijk om je bed open te leggen en je gordijnen te openen, zodat er veel licht naar binnen schijnt. Vergeet ook zeker niet om je ramen elke dag een kwartiertje open te zetten zodat er voldoende frisse lucht naar binnenkomt.

Hoewel het onmogelijk is om huisstofmijt volledig uit je huis te verwijderen, kunnen deze tips helpen om hun aantal te verminderen en de symptomen van allergieën te verlichten. Door een bewuste inspanning te leveren om je huis schoon en stofvrij te houden, kan je binnenshuis een gezondere leefomgeving creëren.