Fruitvliegjes bestrijden in huis: de beste tips!

Fruitvliegjes kunnen een echte plaag zijn in elk huishouden. Hoewel deze kleine vliegjes onschadelijk zijn, kunnen ze snel een bron van irritatie worden als ze in grote aantallen aanwezig zijn. Wat kun je doen tegen fruitvliegjes in huis? Hoe kom je van die kleine vliegjes af? Je kunt op verschillende manieren fruitvliegjes bestrijden, alsook voorkomen dat ze terugkeren. Wij zetten ze op een rijtje!

fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes bestrijden in huis

1. Een goede hygiëne

Hoe kan je fruitvliegjes voorkomen? Hygiëne is de eerste stap in het bestrijden van fruitvliegjes. Zorg ervoor dat je keuken, en andere ruimtes waar je eten bewaart, schoon zijn. Let erop dat je alle oppervlakken schoonmaakt waar voedsel is bereid of gegeten. Denk aan het afvegen van kruimels en het opruimen van gemorste vloeistoffen, vooral zoete substanties die fruitvliegjes aantrekken.

2. Bewaar fruit op de juiste manier

Fruit trekt fruitvliegjes aan. Daarom is het belangrijk dat je (over)rijp fruit in de koelkast bewaard en niet op het aanrecht. Als je fruit op een fruitschaal wilt laten, zorg er dan voor dat het vers is en regelmatig wordt gecontroleerd op tekenen van bederf. Pas deze tips ook toe met groenten, want hier zijn fruitvliegjes ook gek op.

3. Maak de afvoer schoon

Heb jij veel fruitvliegjes in huis? Weet dat deze kleine vliegjes ook dol zijn op gist dat wordt gevormd in vochtige, vuile afvoeren. Je kunt fruitvliegjes bestrijden door regelmatig kokend water in de afvoer te gieten. Een mengsel van azijn en baking soda (zuiveringszout) in de afvoer gieten, werkt ook goed om de afvoer schoon en vrij van vliegjes te houden.

4. Gebruik een natuurlijke fruitvliegjes val

Hoe krijg je fruitvliegjes weg? Je kunt fruitvliegjes doden door een natuurlijke fruitvliegjes val te maken. Giet appelazijn in een kom en dek deze af met plasticfolie. Prik kleine gaatjes in de folie, zodat de vliegjes erin kunnen maar niet meer eruit kunnen. De azijn trekt de vliegjes aan, en ze zullen vast komen te zitten.

5. Planten als natuurlijke afweermiddelen

Bepaalde planten, zoals basilicum en lavendel, werken als natuurlijke afweermiddelen voor fruitvliegjes. Plaats deze planten rond je huis om de kleine vliegjes op afstand te houden.

6. Verwijder regelmatig vuilnis

Zorg ervoor dat je vuilnisbakken regelmatig leegt, vooral als ze etensresten bevatten. De kleine vliegjes leggen graag hun eieren in rottend materiaal, dus het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te verwijderen.

7. Dicht kieren en scheuren

Controleer je huis op kieren en scheuren waar kleine vliegjes doorheen kunnen komen. Dicht deze af met kit om te voorkomen dat vliegjes je huis binnenkomen.

8. Gebruik insecticiden met mate

Hoe kom je van fruitvliegjes af? Insecticiden kunnen zeer effectief zijn, maar het is belangrijk om ze met mate te gebruiken en alleen als laatste redmiddel. Veel insecticiden bevatten namelijk chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor mens en huisdier.

Door deze tips te volgen, kun je het aantal fruitvliegjes in huis aanzienlijk verminderen en zelfs volledig elimineren. Onthoud dat preventie de beste bestrijding is, dus houd je huis schoon en vrij van de voedingsbronnen die fruitvliegjes aantrekken. Zo kan je deze zomer genieten van een fruitvliegvrij huis!

Lees ook: Vliegen bestrijden: hoe krijg je vliegen snel weg?