Afwasmiddel op? 4 alternatieven voor afwasmiddel

Is je afwasmiddel op? Vroeg of laat overkomt het iedereen wel eens om geen afwasmiddel in huis te hebben. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor afwasmiddel die zowel milieuvriendelijk als effectief zijn. In dit artikel zetten we vier alternatieven op een rijtje!

alternatieven afwasmiddel

Afwasmiddel op? 4 alternatieven op een rijtje

1. Afwassen met soda en azijn

Wat als je afwasmiddel op is? Een van de meest populaire alternatieven voor afwasmiddel is een combinatie van baking soda en azijn. Deze ingrediënten zijn niet alleen goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar, maar ze zijn ook zeer effectief in het verwijderen van vet en vuil. Bovendien zijn ze volledig biologisch afbreekbaar, wat betekent dat ze geen schadelijke chemicaliën in het milieu achterlaten.

2. Castille zeep

Waarmee kan je afwassen? Castille zeep is een andere geweldige optie. Het is gemaakt van plantaardige oliën, wat betekent dat het volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar is. Het is ook zeer geconcentreerd, dus een klein beetje gaat een lange weg.

3. Afwaszeep

Afwaszeep, oftewel een afwasmiddel blok, is een relatief nieuw product op de markt, maar ze winnen snel aan populariteit. Ze zijn compact, gaan lang mee en bevatten geen plastic verpakking, wat ze een uitstekende keuze maakt voor diegenen die proberen hun plastic verbruik te verminderen.

4. Zelf biologisch afwasmiddel maken 

Voor degenen die graag zelf biologisch afwasmiddel maken, zijn er verschillende mogelijkheden. Er zijn talloze recepten online beschikbaar en de meeste van hen gebruiken eenvoudige, natuurlijke ingrediënten zoals castille zeep, marseille zeep, essentiële oliën of citroensap.

Kan je afwassen met handzeep?

Als je afwasmiddel op is, ben je misschien geneigd om handzeep te gebruiken. Hier maak je immers je handen mee schoon. Echter is dit geen goed alternatief voor afwasmiddel. In handzeep zitten o.a. anti-bacteriële ingrediënten die beter niet in aanraking komen met eten en die je ook niet hoeft binnen te krijgen. Gebruik liever één van bovenstaande alternatieven.

Het is belangrijk om te weten dat, hoewel deze alternatieven effectief kunnen zijn, ze misschien niet zo krachtig zijn als traditionele afwasmiddelen. Daarom is het misschien nodig om een beetje extra inspanning te leveren bij het schrobben van bijzonder vuile vaat. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je de vaat kunt doen!

Lees ook:

Wat te doen als je geen wasmiddel hebt?

Vaatwastabletten op? 4 alternatieven op een rijtje