Schoonmaken met zout: 10 handige tips

Schoonmaken met zout – Zout is een van de meest veelzijdige ingrediënten in de keuken. Het is niet alleen een essentieel onderdeel van bijna elk recept, maar het kan ook worden gebruikt als een effectief schoonmaakmiddel. Wat kun je allemaal doen met zout? Hier zijn 10 manieren waarop je zout kunt gebruiken om verschillende items in je huis schoon te maken.

schoonmaken met zout

Schoonmaken met zout

1. Roestvlekken verwijderen

Zout kan helpen bij het verwijderen van roestvlekken. Maak een pasta van zout en citroensap en breng deze aan op het roestige gebied. Laat het een paar uur intrekken en schrob het vervolgens weg met een borstel. De zure eigenschappen van het citroensap gecombineerd met het schurende zout kunnen helpen om de roest los te maken.

2. Theepot schoonmaken

Hoe krijg je aanslag uit de theepot? Thee-aanslag kan moeilijk te verwijderen zijn. Maar met zout is het een fluitje van een cent! Voeg gewoon een paar eetlepels zout toe aan de pot, vul hem met heet water en laat hem een nachtje staan. De volgende ochtend zou je de aanslag gemakkelijk weg moeten kunnen vegen.

Tip: je kunt dit handige trucje ook toepassen voor het verwijderen van koffie– en thee-aanslag in je mokken. Strooi een beetje zout op een vochtige doek en wrijf ermee over de vlekken. Binnen de kortste keren zijn je mokken weer helemaal schoon!

3. Kalkaanslag verwijderen

Hoe krijg je hardnekkige kalkaanslag weg? De combinatie van zout en citroen werkt ontzettend goed tegen kalkaanslag op bijvoorbeeld je douchekop of keukenkraan. Besprenkel een halve citroen met zout en wrijf ermee over de koperen of chromen oppervlakken. En voilà, de kalkaanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon!

4. Zweetvlekken in kleding? Kleding wassen met zout

Iedereen heeft er wel eens last van: zweetvlekken in kleding. Gelukkig kan je deze makkelijk verwijderen door je kleding te wassen met zout. Meng vier eetlepels zout met een liter warm water en laat het kledingstuk hierin weken. Daarna zijn de zweetvlekken nergens meer te bespeuren.

Let op: je kunt niet alle kledingstukken schoonmaken met zout. Fragiele stoffen zoals zijde kunnen niet goed tegen zout en mag je hier dus niet mee wassen.

5. Tapijtvlekken verwijderen

Zout kan ook helpen bij het verwijderen van vlekken op tapijten. Strooi royaal zout op de vlek en laat het een paar uur intrekken. Het zout zal het vocht uit de vlek trekken, waardoor het gemakkelijker wordt om het schoon te maken. Zuig het zout vervolgens op met een stofzuiger.

6. Zilverwerk polijsten

Zilverwerk kan na verloop van tijd dof worden. Om het weer te laten glanzen, maak je een pasta van zout en water en wrijf je het zilverwerk ermee in. Spoel het daarna af en droog het af. Het zout zal helpen om eventuele aanslag te verwijderen en het zilverwerk weer te laten glanzen.

7. Snijplanken schoonmaken

Als we denken aan schoonmaken met zout, dan denken we ook aan snijplanken schoonmaken. Snijplanken kunnen een broedplaats zijn voor bacteriën. Om ze grondig schoon te maken, wrijf je ze in met zout en laat je ze een paar uur staan. Spoel ze daarna af met warm water. Het zout zal helpen om eventuele voedselresten en bacteriën te verwijderen.

8. Oven en fornuis reinigen

Zout kan ook worden gebruikt om uw oven en fornuis schoon te maken. Strooi zout op eventuele gemorste etensresten en laat het een paar uur intrekken. Het zout zal helpen om het vuil los te maken, waardoor het gemakkelijker wordt om het schoon te maken.

9. Verstopte leidingen

Deze tip gaat niet echt over schoonmaken met zout, maar is wel ontzettend handig voor in het huishouden. Heb je last van verstopte leidingen? Schaf dan geen dure rioolontstopper aan, maar gebruik gewoon een beetje zout. Giet het zout door de leidingen heen en laat er daarna twee minuten lang warm water doorheen lopen. Probleem opgelost!

10. Kringen van kopjes verwijderen

Ten slotte kan je zout gebruiken om lelijke kringen van kopjes thee of koffie op je salon- of eettafel te verwijderen. Breng een mengsel van zout en olijfolie aan op de kringen, laat dit een uurtje intrekken en veeg de kringen weg met een schone doek.

Zoals je kunt zien, is zout een ongelooflijk veelzijdig schoonmaakmiddel. Het is goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar én veilig voor het milieu. Dus de volgende keer dat je een moeilijke schoonmaakklus hebt, denk dan eens aan dit artikel over schoonmaken met zout!

Hier vind je nog meer handige huishoudtips!