Hoe krijg je meer kleur in de tuin?

Hoe krijg je meer kleur in de tuin? – De tuin is een plek van vreugde en rust, en kleur speelt daarbij een belangrijke rol. Het toevoegen van kleur aan je tuin kan de esthetiek én je humeur verbeteren. Want geef toe, wie wordt er nu niet vrolijk van meer kleur in de tuin? Hier zijn enkele manieren om je tuin te transformeren in een levendig kleurenpalet!

hoe krijg je meer kleur in de tuin

Hoe krijg je meer kleur in de tuin?

1. Kies planten met verschillende bloeiperioden

Om het hele jaar door kleur in je tuin te hebben, kies je planten die op verschillende momenten bloeien. Voorjaarsbollen zoals tulpen en narcissen bieden vroege kleuren, terwijl zomerbloeiers zoals dahlia’s en petunia’s het stokje overnemen. Herfstasters en winterheide zorgen voor kleur in de koelere maanden.

2. Gebruik meerjarige planten voor langdurige kleur

Welke buitenplanten blijven het hele jaar mooi? Meerjarige planten komen elk jaar terug, wat betekent dat je niet elk seizoen nieuwe planten hoeft te kopen. Sommige meerjarigen, zoals lupinus en salvia, bieden ook een langdurige bloei, wat zorgt voor een constante kleurstroom.

3. Experimenteer met bladkleuren

Bloemen zijn niet de enige bron van kleur; bladeren kunnen ook een spectaculair effect hebben. Planten zoals Heuchera en Japanse esdoorn hebben bladeren die variëren van diep paars tot felrood, en ze bieden kleur zelfs wanneer de plant niet in bloei staat.

4. Creëer kleurthema’s

Welke kleuren combineren in de tuin? Kies een specifiek kleurenschema voor je tuin, zoals pasteltinten of felle kleuren, en selecteer planten die dit thema aanvullen. Dit kan helpen om een harmonieuze uitstraling te creëren en maakt het kiezen van planten gemakkelijker.

5. Voeg jaarlijkse planten toe voor een snelle kleur

Jaarlijkse planten leven slechts één seizoen, maar ze bloeien vaak uitbundig en bieden snel kleur. Ze zijn ideaal om lege plekken op te vullen of om kleur toe te voegen terwijl meerjarige planten zich nog ontwikkelen.

meer kleur in de tuin

6. Maak gebruik van potten en bakken

Bloempotten en plantenbakken zijn perfect voor het toevoegen van kleur op terrassen en balkons. Ze zijn ook handig om seizoensgebonden displays te creëren die je kunt veranderen wanneer je maar wilt.

7. Trek vlinders en vogels aan

Vlinders en vogels brengen niet alleen kleur, maar ook leven in je tuin. Planten zoals vlinderstruik en lavendel trekken vlinders aan, terwijl struiken met bessen, zoals hulst, vogels aantrekken.

8. Kies voor kleurrijke tuinaccessoires

Tuinmeubilair, beelden, vogelbaden en andere accessoires kunnen kleuraccenten toevoegen. Kies items in levendige kleuren of met interessante patronen om je tuin een persoonlijk tintje te geven.

9. Gebruik tuinverlichting

Tuinverlichting kan ’s avonds een magische sfeer creëren. Gebruik bij voorkeur gekleurde lichten om bepaalde planten of tuinfuncties te benadrukken en om je tuin ook na zonsondergang te laten schitteren.

10. Leg een buitenkleed neer

Maak je tuin of terras compleet met een mooi buitenkleedje. Kies een vochtbestendig vloerkleed dat altijd buiten kan blijven liggen. Pas de kleur van het kleed aan op de tuinmeubelen, tuinkussens en andere accessoires.

tuinverlichting

Door deze tips te volgen, kun je een tuin creëren die het hele jaar door een feest voor het oog is. Een kleurrijke tuin is niet alleen een genot om naar te kijken, maar het is ook een plek waar je kunt ontspannen, je kunt verbinden met de natuur en kunt genieten van de kleine dingen die het leven mooi maken. Dus trek je tuinhandschoenen aan en begin met het toevoegen van meer kleur aan je tuin!