Doucheputje verstopt? 4 oplossingen op een rijtje!

Doucheputje verstopt – Je kent het wel: je staat onder de douche, maar merkt ineens dat het water niet goed meer wegloopt. Ook kan er een vieze geur uit het putje komen. Erg vervelend, want dat betekent dat je doucheputje verstopt zit. Dikwijls ontstaat dit door een ophoping van haar en zeepresten in de afvoer. Hoe ontstop je een doucheputje? Wat lost haren op in de afvoer? Wij zetten vier oplossingen op een rijtje!

doucheputje verstopt

Doucheputje verstopt: hoe ontstop je een doucheputje?

1. Doucheputje ontstoppen soda en azijn

Hoe kan ik zelf mijn afvoer ontstoppen? Kan schoonmaakazijn in doucheputje? Jazeker, maar wel in combinatie met baking soda (baksoda of natriumbicarbonaat) en heet water. Strooi soda in de afvoer en giet er een halve fles schoonmaakzijn bij. Laat dit een nachtje intrekken en spoel de afvoer door met heet water. Normaal gezien zou de verstopping dan weg moeten zijn.

2. Doucheputje verstopt cola

Heb je geen baking soda in huis, maar wel cola? Dan hoef je niet verder naar een oplossing te zoeken. Als je doucheputje verstopt zit, dan kan je het doucheputje ontstoppen met cola! Giet een halve liter cola in het putje en wacht geduldig af. Cola bevat koolzuur en dit lost het vuil in het putje dikwijls op. Voor het beste resultaat is het wel belangrijk dat je het lang genoeg laat intrekken, bij voorkeur een nacht.

doucheputje ontstoppen

3. Rubberen ontstopper gebruiken

Heb je bovenstaande middelen niet in huis en heb je geen zin om naar de winkel te gaan? Dan kan je het ook gewoon proberen met een ouderwetse ontstopper: de grote, rode zuignap. Je opent het putje, zet de ontstopper erop, zuigt deze vacuüm en vervolgens beweeg je de steel op en neer. Doordat het vacuüm zuigt, is de kans groot dat de verstopping ineens loskomt, waardoor je van je verstopte doucheputje verlost bent.

4. Doucheputje ontstoppen met je handen en ijzerdraad

Ten slotte kan je het doucheputje ontstoppen met je handen. Dit is niet de meest fijne manier, maar het werkt vaak wel het beste om haren te verwijderen. Maak het doucheputje open en haal met je handen de haren uit het putje. Als de verstopping dieper zit, heb je een stuk ijzerdraad nodig.

Maak een haakje aan het uiteinde van de ijzerdraad. Duw het stuk ijzerdraad met het haakje voorzichtig door de afvoer tot je de verstopping voelt. Trek de draad in een draaiende beweging naar boven. Op die manier worden haar en zeepresten door het haakje meegenomen. Let op: spoel dit vuil niet door de afvoer, maar gooi het in de vuilnisbak en was daarna grondig je handen.

doucheputje verstopt door haren

Bovenstaande tips zijn handig als je snel een huis-, tuin- en keukenoplossing zoekt voor je verstopte doucheputje. Helaas zijn ze niet altijd een garantie op succes, zeker niet wanneer het om een hardnekkige verstopping gaat. In dat geval zal je een vloeibare ontstopper nodig hebben zoals bijvoorbeeld de HG haarontstopper. Dit soort ontstoppingsmiddelen bevatten een speciale formule die haar en zeepresten snel oplossen. Mocht er geen enkele oplossing helpen, dan zal je een loodgieter moeten bellen.

Doucheputje schoonmaken: een goede gewoonte

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Maak er een gewoonte van om na het douchen direct de haren uit het putje te halen. Ook kan je even heet water door de afvoer laten lopen. Een roostertje over het putje plaatsen, kan ook helpen tegen een verstopt doucheputje. Op die manier blijven haren en zeepresten in het roostertje hangen en komen ze niet meer in de afvoer terecht. Dagelijks het doucheputje schoonmaken duurt niet lang en kan veel erger voorkomen. Succes!

Hier vind je nog meer handige huishoudtips!