Hoe houd je je huis koel met warm weer?

De zomer is een tijd van plezier en ontspanning, maar de hitte kan ondraaglijk zijn, vooral binnenshuis. Hoe houd je je huis koel met warm weer? Hier zijn 10 effectieve manieren om je huis koel te houden in de zomer.

hoe houd je je huis koel met warm weer

Hoe houd je je huis koel met warm weer?

1. Gebruik zonwerende gordijnen

Zonlicht dat door de ramen komt, kan de temperatuur in huis aanzienlijk verhogen. Gebruik daarom zonwerende gordijnen of zonneschermen om de hitte buiten te houden.

2. Verbeter de isolatie

Een goed geïsoleerd huis houdt niet alleen de warmte in de winter binnen, maar houdt ook de hitte in de zomer buiten. Controleer de isolatie op je zolder, muren en vloeren. Dit is een klus waar je al in het voorjaar mee kunt beginnen en waar je eigenlijk het hele jaar voordeel uithaalt.

3. Creëer dwarsventilatie

Heb je geen budget om te isoleren of geen zin in al dat werk? Geen zorgen, er zijn nog andere manieren om je huis koel te houden met warm weer. Een voorbeeld hiervan is dwarsventilatie. Open ramen aan tegenovergestelde zijden van het huis om een kruisbries te creëren. Dit bevordert de luchtstroom en helpt de ruimte af te koelen.

4. Zet de ramen ’s avonds pas open

In de zomer is het vaak warm en benauwd overdag. Om van deze warme lucht af te komen, is het belangrijk dat je ’s savonds en/of ’s nachts de ramen openzet. Zo kan de warme lucht uit je huis ontsnappen. Let op: voorzie horren zodat er geen vliegen, muggen of andere insecten binnenvliegen.

5. Installeer plafondventilatoren

Hoe krijg je het koel in huis zonder airco? Plafondventilatoren zijn een energiezuinige manier om de lucht in beweging te houden en een koel briesje te creëren. Zo heb je op een hete zomerdag toch nog het gevoel dat er genoeg lucht in huis is.

plafondventilatoren

6. Kook slim

In de zomer kan het erg warm worden in de keuken. Gebruik de grill buiten of kook tijdens de koelere uren van de dag om te voorkomen dat je keuken een sauna wordt.

7. Gebruik zo weinig mogelijk elektrische apparaten

Probeer elektrische apparaten zoveel mogelijk te vermijden want deze apparaten geven veel warmte af. Droog bij voorkeur de was buiten zodat je geen droger moet gebruiken. Ook de wasmachine en vaatwasser zet je het best zo laat mogelijk op de avond aan. Of nog beter: ’s nachts. Zo kan de warmte je huis gemakkelijk verlaten.

8. Gebruik ontvochtigers

Hoe zorg je ervoor dat je kamer koel blijft? Een hoge luchtvochtigheid kan het binnen warmer laten aanvoelen. Een ontvochtiger zorgt ervoor dat het binnenshuis comfortabel aanvoelt. Wil je de warmte uit je slaapkamer krijgen? Ook dan is een ontvochtiger ideaal!

9. Gebruik een ventilator

Hoe krijg je het koud in huis? Wanneer je het gevoel hebt dat er binnen geen frisse lucht meer is, dan kan een ventilator jouw redder in nood zijn. Dit is niet de meest energiezuinige oplossing, maar je bent wel zeker van een lekker fris briesje in huis.

Wat is de beste plek voor een ventilator? Dat is een plek waar frisse lucht is, de lucht die jij verspreidt wil hebben. Een ventilator kan ook gebruikt worden om het effect van een airco te vergroten. In dit geval plaats je de ventilator het beste in de luchtstroom van de airco.

10. Schaf een airco aan

Het kan dus ook handig zijn om een airco in huis te hebben. Dit is niet de meest energiezuinige en milieuvriendelijke oplossing, maar soms wel de enige uitweg als het extreem warm is in huis. Met een airco ben je zeker dat het altijd aangenaam fris is in huis. Een airco verbruikt veel stroom, maar je krijgt er wel een goede nachtrust voor terug.

Door deze tips te volgen, houd je je huis koel met warm weer. Begin vandaag nog met het toepassen van deze tips voor een aangenaam fris huis!