Afzuigkap schoonmaken in 9 stappen

Het schoonmaken van de afzuigkap is een essentiële taak die vaak over het hoofd wordt gezien in de keuken. Vet, stof en voedseldeeltjes kunnen zich ophopen en de efficiëntie van de afzuigkap verminderen, evenals een potentieel brandgevaar vormen. In dit artikel leggen we uit hoe je jouw afzuigkap grondig kunt reinigen in een reeks eenvoudige stappen.

afzuigkap schoonmaken

Afzuigkap reinigen: benodigdheden

– Ontvetter (groene zeep of afwasmiddel) en warm water
– Zachte doek of spons
– Baking soda / bakpoeder
– Witte azijn
– Oude tandenborstel of kleine borstel
– Emmer of grote kom
– Beschermende handschoenen
– Veiligheidsbril (optioneel)

Afzuigkap schoonmaken in 9 stappen

Stap 1: Voorbereiding

Hoe kun je het beste een afzuigkap schoonmaken? Begin met het uitschakelen van de stroom naar jouw afzuigkap om veiligheidsredenen. Draag beschermende handschoenen en eventueel een veiligheidsbril om uw ogen te beschermen tegen spetters.

Stap 2: Filters verwijderen

Verwijder de metalen filters uit de afzuigkap. De meeste filters kunnen eenvoudig worden uitgeschoven of losgeklikt.

Stap 3: Filter afzuigkap schoonmaken

Laat de filters weken in een oplossing van heet water en ontvetter of afwasmiddel. Als de filters erg vet zijn, kan je bakpoeder toevoegen voor extra reinigingskracht. Laat de filters minstens een uur weken.

Stap 4: Binnen- en buitenkant afzuigkap schoonmaken

Terwijl de filters weken, gebruik je de ontvetter of zeepoplossing om de binnen- en buitenkant van de afzuigkap schoon te maken. Gebruik een zachte doek of spons om krassen te voorkomen.

Stap 5: Afzuigkap schoonmaken met baking soda 

Voor hardnekkige vlekken heb je baking soda nodig. Hoe maak ik mijn afzuigkap schoon met baking soda? Maak een pasta van bakpoeder en water en breng deze aan op de vlekken. Laat het een paar minuten intrekken en schrob dan met een oude tandenborstel of kleine borstel.

Stap 6: Filters spoelen

Na het weken, schrob je de filters met een borstel om alle resterende vet en vuil te verwijderen. Spoel ze grondig af met warm water en laat ze drogen.

Stap 7: Afzuigkap afspoelen

Gebruik een schone doek gedrenkt in water om zeepresten van de afzuigkap te verwijderen. Voor een glanzende afwerking kan je een doek gedrenkt in witte azijn gebruiken om na te wrijven.

Stap 8: Filters terugplaatsen

Zodra de filters droog zijn, plaats je ze terug in de afzuigkap. Zorg ervoor dat ze goed vastzitten.

Stap 9: Stroom inschakelen

Schakel de stroom naar de afzuigkap weer in en controleer of deze naar behoren werkt. En voilà, je bent klaar!

Een schone afzuigkap is niet alleen belangrijk voor de hygiëne en veiligheid in je keuken, maar het kan ook de levensduur van het apparaat verlengen. Door deze stappen regelmatig te volgen, kan je ervoor zorgen dat jouw afzuigkap efficiënt blijft werken en vrij blijft van opgehoopt vuil en vet.